Zupa krem z dyni i bakłażana, z pulpetami
Zupa
- Przygotować bulion warzywny (wywar z pietruszki, marchewki, cebuli, selera naciowego, korzenia selera, pora z solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym)
- Gotujemy ciecierzycę lub korzystamy z gotowej, ze słoika
- Pokroić świeżego pora w krążki
- Obrać małą dynię, pokroić w dużą kostkę
- Obrać bakłażana, pokroić w kostkę
- Do garnka z grubym dnem wlać łyżkę oleju (my używamy 3 ziarna, Kujawski), włączyć kuchenkę
- Dodać dwa świeże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- Wrzucić resztę warzyw
- Do smażących się warzyw dodajemy suszone płatki chili, sól, kumin, imbir, gałkę muszkatołową, paprykę słodką, cynamon, kardamon
- Mieszamy i zalewamy bulionem warzywnym
- Przykrywamy i zostawiamy do ugotowania warzyw do miękkości
- Gdy warzywa zmiękną, wyłączamy kuchenkę i blendujemy wszystko na gładki krem
- Do kremu dodajemy ciecierzycę
- Wszystko podgrzewamy jeszcze raz, doprawiając do smaku solą
Pulpety
- Bierzemy mielone mięso z piersi kurczaka (może być indyk)
- Do mięsa dodajemy sól, chili, pieprz mielony, paprykę słodką i odrobinę papryki wędzonej
- Do tego około trzech łyżek otrębów owsianych (my używamy Sante), odrobinę zimnej wody
- Wszystko skrapiamy ciemnym sosem sojowym, dodajemy pokrojone prażone orzechy laskowe (około 4 łyżek)
- Mieszamy, zostawiamy na chwilę żeby otręby spęczniały
- Szykujemy blachę pokrytą papierem do pieczenia
- Ustawiamy piekarnik na termoobieg, 190 stopni i go rozgrzewamy
- Z mięsa z dodatkami formujemy małe kulki i wykładamy je na blachę
- Kulki posypujemy sezamem, czarnuszką i mielonym makiem
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do zrumienienia
Podajemy
Podajemy zupę do której dodajemy upieczone pulpeciki, wszystko posypujemy dymką