ObiadPrzepisy

Zupa krem z dyni i bakłażana, z pulpetami

Zupa

  • Przygotować bulion warzywny (wywar z pietruszki, marchewki, cebuli, selera naciowego, korzenia selera, pora z solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym)
  • Gotujemy ciecierzycę lub korzystamy z gotowej, ze słoika
  • Pokroić świeżego pora w krążki
  • Obrać małą dynię, pokroić w dużą kostkę
  • Obrać bakłażana, pokroić w kostkę
  • Do garnka z grubym dnem wlać łyżkę oleju (my używamy 3 ziarna, Kujawski), włączyć kuchenkę
  • Dodać dwa świeże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • Wrzucić resztę warzyw
  • Do smażących się warzyw dodajemy suszone płatki chili, sól, kumin, imbir, gałkę muszkatołową, paprykę słodką, cynamon, kardamon
  • Mieszamy i zalewamy bulionem warzywnym
  • Przykrywamy i zostawiamy do ugotowania warzyw do miękkości
  • Gdy warzywa zmiękną, wyłączamy kuchenkę i blendujemy wszystko na gładki krem
  • Do kremu dodajemy ciecierzycę
  • Wszystko podgrzewamy jeszcze raz, doprawiając do smaku solą

Pulpety

Pulpety w piekarniku
  • Bierzemy mielone mięso z piersi kurczaka (może być indyk)
  • Do mięsa dodajemy sól, chili, pieprz mielony, paprykę słodką i odrobinę papryki wędzonej
  • Do tego około trzech łyżek otrębów owsianych (my używamy Sante), odrobinę zimnej wody
  • Wszystko skrapiamy ciemnym sosem sojowym, dodajemy pokrojone prażone orzechy laskowe (około 4 łyżek)
  • Mieszamy, zostawiamy na chwilę żeby otręby spęczniały
  • Szykujemy blachę pokrytą papierem do pieczenia
  • Ustawiamy piekarnik na termoobieg, 190 stopni i go rozgrzewamy
  • Z mięsa z dodatkami formujemy małe kulki i wykładamy je na blachę
  • Kulki posypujemy sezamem, czarnuszką i mielonym makiem
  • Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do zrumienienia

Podajemy

Podajemy zupę do której dodajemy upieczone pulpeciki, wszystko posypujemy dymką

Zupa-krem z pulpecikami gotowa do jedzenia
GrubasFit na Instagramie i na Facebooku