ObiadPrzepisy

Zielona sałatka z grilowaną piersią kurczaka i cukinią

Dzisiaj pyszna sałatka na obiad, mała zmiana, tym razem z sokiem z cytryny. Żona mnie rozpieszcza, jak może, a ja niknę w oczach 😉 A tak poważnie – obiad był przepyszny i nie mogłem się doczekać, kiedy będę się mógł z Wami nim podzielić.

Zielona sałatka z grilowaną piersią kurczaka i cukinią

Zielona sałatka z grilowaną piersią kurczaka i cukinią

Przygotowujemy pierś kurczaka, przyprawiamy ją solą, pieprzem, czosnkiem i paprykami – czerwoną ostrą oraz słodką. Kładziemy na rozgrzaną patelnię i grilujemy pod przykryciem.
W trakcie grilowania piersi, kroimy cukinię w plastry.
Kiedy pierś zgriluje się z jednej strony, przekładamy ją na drugą stronę, dokładamy krążki cukinii i grilujemy dalej, tym razem bez przykrycia.
W międzyczasie przygotowujemy miks sałat z warzywami, które lubimy (u nas były to marchewka, papryka, ogórek, czerwona cebula i koperek) oraz sos.
Sos robimy ze świeżego soku z połowy cytryny, jednej łyżki octu balsamicznego, odrobiny oleju Trzy Ziarna. Dodajemy sól i pieprz, całość mieszamy.
Sos łączymy z warzywami i sałatą.
Na talerz wykładamy zrobioną sałatę, na niej kładziemy grillowaną pierś i cukinię, wierzch posypujemy prażonymi pestkami słonecznika.
Dla mnie – pyszności. Smacznego!

PS: tak, koper to też warzywo, tzw. przyprawowe, podobnie jak cząber, kminek czy lebiodka majeranek.

GrubasFit na Instagramie i na Facebooku