Zdrowa dieta może złagodzić objawy depresji
Analiza danych z badania prawie 46.000 osób wykazała, że utrata masy ciała, zwiększanie wartości odżywczych i zmniejszenie tłuszczu w diecie, mogą zmniejszyć objawy depresji.
Dr Joseph Firth, pracownik naukowy na University of Manchester i Research Fellow w NICM Health Research Institute na Western Sydney University, mówi, że istniejące badania nie były w stanie ostatecznie ustalić, czy poprawa diety może korzystnie wpłynąć na zdrowie psychiczne, ale w nowym badaniu opublikowanym w Psychosomatic Medicine, dr Firth i współpracownicy zebrali wszystkie istniejące dane z badań klinicznych diet dla warunków zdrowia psychicznego.
Badanie dostarcza przekonujących dowodów, że poprawa diety znacznie zmniejsza objawy depresji, nawet u osób bez zdiagnozowanych zaburzeń depresyjnych. Dr Firth powiedział: „Ogólne dowody na wpływ diety na nastrój i dobre samopoczucie psychiczne, muszą być jeszcze oceniane.
„Ale nasza ostatnia meta-analiza zrobiła właśnie to, pokazując, że przyjęcie zdrowszej diety może polepszyć nastrój ludzi. Nie ma to jednak wyraźnego wpływu na lęk”. W badaniu połączono dane z 16 randomizowanych, kontrolowanych badań, które badały wpływ interwencji dietetycznych na objawy depresji i lęku.
Szesnaście kwalifikujących się badań z danymi wynikowymi (obejmujące 45,826 uczestników) zostało połączonych, większość z nich badała próbki z depresją niekliniczną. Badanie wykazało, że wszystkie rodzaje dietetycznej poprawy wydawało się mieć równe skutki dla zdrowia psychicznego, z utraty wagi, redukcji tłuszczu lub odżywcze diety poprawiające wszystkie mają podobne korzyści dla objawów depresji.
„To jest rzeczywiście dobra wiadomość” powiedział dr Firth; „Podobne efekty z każdego rodzaju poprawy diety sugeruje, że wysoce specyficzne lub specjalistyczne diety są niepotrzebne dla przeciętnego człowieka Zamiast tego, po prostu dokonywanie prostych zmian jest równie korzystne dla zdrowia psychicznego. W szczególności, jedzenie bardziej odżywcze posiłki bogate w składniki odżywcze, które są bogate w błonnik i warzywa, podczas gdy cięcie z powrotem na fast-foodów i cukrów rafinowanych wydaje się być wystarczające do uniknięcia potencjalnie negatywnych skutków psychologicznych „śmieciowej” diety”.
Dr Brendon Stubbs, współautor badania i wykładowca kliniczny w NIHR Maudsley Biomedical Research Centre i King’s College London, dodał: „Nasze dane należy dodać do rosnącej liczby dowodów na poparcie zmiany w stylu życia jako ważnego podejścia do rozwiązania złego nastroju i depresji.
„W szczególności, nasze wyniki wykazały, że gdy interwencje dietetyczne były połączone z ćwiczeniami, ludzie doświadczali większej poprawy w zakresie objawów depresji. Łącznie, nasze dane naprawdę podkreślić centralną rolę jedzenia zdrowszej diety i regularnie ćwicząc, aby działać jako realne leczenie, aby pomóc ludziom ze słabym nastrojem”.
Badania kobiet wykazały jeszcze większe korzyści z interwencji dietetycznych dla objawów zarówno depresji, jak i lęku. Dr Firth dodał: „Nie jesteśmy jeszcze pewni, dlaczego niektóre z naszych danych wykazały znacznie większe korzyści z diet dla kobiet.
„Potrzeba więcej badań na ten temat. Musimy również ustalić, w jaki sposób korzyści płynące ze zdrowej diety są związane z poprawą zdrowia fizycznego. „Może to być poprzez zmniejszenie otyłości, stanów zapalnych lub zmęczenia – wszystkie z nich są związane z dietą i wpływają na zdrowie psychiczne.
„I nadal wymagane są dalsze badania w celu zbadania skutków interwencji dietetycznych u osób z klinicznie zdiagnozowanymi warunkami psychiatrycznymi”. Wpływ poprawy diety na objawy depresji i lęku: metaanaliza randomizowanych badań kontrolowanych została opublikowana w Psychosomatic Medicine.