Naukowcy identyfikują szlak wątrobowy związany z negatywnym wpływem diety wysokotłuszczowej i wysokocholesterolowej

Czy BAF60a wpływa na zdolność wątroby do wytwarzania własnego cholesterolu? Czy wpływał na wchłanianie cholesterolu przez wątrobę? Nie, oba te czynniki były bardzo podobne zarówno u normalnych myszy, jak i u myszy zmienionych genetycznie, stwierdzili naukowcy.

„Kiedy przeprowadziliśmy badania mikromacierzy i zbadaliśmy tysiące genów w tych dwóch różnych zestawach myszy, jednym z najbardziej uderzających zestawów genów, które zostały dotknięte w wątrobie myszy knockout były geny związane z syntezą kwasów żółciowych,” powiedział Lin.

Kwasy żółciowe są wytwarzane w wątrobie i ostatecznie uwalniane do jelit, gdzie pomagają organizmowi wchłaniać tłuszcze. Naukowcy przetestowali swoją hipotezę używając cholesterolu znakowanego radioaktywnym markerem, stwierdzając, że genetycznie zmienione myszy wchłaniały cholesterol z diety w znacznie wolniejszym tempie niż ich odpowiedniki; wydalały one również więcej cholesterolu z kałem.

Inny eksperyment wykazał, że dezaktywacja BAF60a w wątrobach myszy używanych do modelowania miażdżycy była w stanie częściowo chronić je przed chorobą, obniżając poziom cholesterolu o 30 procent i znacznie zmniejszając powstawanie zmian.

W ramach programu badawczego badającego podłoże otyłości i zaburzeń metabolicznych, laboratorium Lin sprawdzało również, jak rodzina białek BAF60 działa w komórkach mięśniowych i tłuszczowych.

„Aktywność i poziom tych czynników są precyzyjnie dostrojone w odpowiedzi na różne wskazówki metaboliczne,” powiedział Lin. „Uważamy więc, że jest to część szerszego mechanizmu wyczuwania – komórki wyczuwają środowisko, komórki wyczuwają stan metaboliczny. Następnie, poprzez zwiększanie lub zmniejszanie ilości tych białek dostępnych w komórkach, organizm jest w stanie dostosować aktywność metaboliczną i funkcję danej tkanki lub narządu.”

Praca była wspierana przez granty z National Institutes of Health (DK095151, DK077086, HL068878, HL105114, HL122664) oraz American Heart Association.

Dodatkowi autorzy: Lin Wang, Jingxia Sun i Yaqiang Li z U-M Life Sciences Institute; Lin Chang i Y. Eugene Chen z U-M Center for Advanced Models for Translational Sciences; oraz Jiangyin Bao z Michigan State University.

GrubasFit na Instagramie i na Facebooku