Naukowcy identyfikują szlak wątrobowy związany z negatywnym wpływem diety wysokotłuszczowej i wysokocholesterolowej

Myszy były karmione specjalnie opracowaną dietą o wysokiej zawartości tłuszczu i cukru, aby symulować złą „zachodnią dietę”. Około 40 procent kalorii pochodziło z tłuszczu, a kolejne 40 procent z cukru.

Z ewolucyjnego punktu widzenia, ma to sens, że ciała naszych przodków chciałyby wrzucić wysoki bieg, aby w pełni wykorzystać rzadkie źródło tłuszczu, powiedział Zhuo-Xian Meng, główny autor badania i badacz w laboratorium Lin.

„Ale teraz środowisko się zmieniło, tłuste pokarmy są wszędzie i ta adaptacyjna odpowiedź staje się nieadaptacyjna” – powiedział Meng.

Od dawna wiadomo, że spożywanie pokarmów o wysokiej zawartości cholesterolu stymuluje produkcję żółci, ale specyfika tego, jak organizm reguluje produkcję żółci w wątrobie i wchłanianie tłuszczów w jelitach, nie jest w pełni zrozumiała.

BAF60a jest jednym z trybików w złożonej maszynerii biologicznej łączącej sygnały wynikające z przyjmowania pokarmów i składników odżywczych z programami genetycznymi kierującymi regulacją metabolizmu organizmu.

W serii eksperymentów badacze starali się zrozumieć, dlaczego usunięcie BAF60a z wątroby – choć nie z innych tkanek – doprowadziło do obniżenia poziomu cholesterolu u myszy na diecie w stylu Super Size Me.

„Musieliśmy dowiedzieć się, dlaczego tak się dzieje,” powiedział Lin, który jest również profesorem nadzwyczajnym biologii komórki i rozwoju w U-M Medical School.

GrubasFit na Instagramie i na Facebooku