Ślad niedoboru wody ujawnia wpływ indywidualnych wyborów żywieniowych w USA
Badanie zawiera również przykłady dietetycznych substytutów, które konsumenci mogą dokonać, aby zmniejszyć ich osobisty ślad niedoboru wody. Możesz, na przykład:
- Zastąp niektóre orzechy z drzew orzechowych o wysokiej intensywności wody (migdały, orzechy włoskie i nerkowce) orzeszkami ziemnymi lub nasionami.
- Ogranicz spożycie warzyw o wysokiej wodochłonności i zastąp je warzywami o niższej wodochłonności, takimi jak świeży groszek, brukselka, kapusta i jarmuż.
- Zastąp niektóre rodzaje wołowiny innymi źródłami białka, takimi jak kurczak, wieprzowina, soja, sucha fasola jadalna, orzeszki ziemne lub nasiona słonecznika.
Koncepcja śladu niedoboru wody jest podobna do bardziej znanego śladu węglowego, który szacuje emisje gazów cieplarnianych wytwarzanych przez konkretne działania człowieka, produkty i procesy. Jedna kluczowa różnica: Emisje gazów cieplarnianych zwiększają poziom gazów cieplarnianych globalnie, podczas gdy wpływ wyborów żywieniowych na niedobór wody jest głównie lokalny.
Kilka wcześniejszych badań przyjrzało się, jak zmienność wyborów żywieniowych wpływa na niedobór wody, ale większość z tych badań opierała się na krajowych danych dietetycznych. Nowe badanie U-M / Tulane, w przeciwieństwie do tego, łączy wpływ niedoboru wody produkcji żywności do indywidualnych wyborów żywieniowych ponad 16.000 Amerykanów.
Ponadto, większość poprzednich badań nie uznają wpływów regionalnych różnic w niedoborze wody, mimo że nawadnianie w USA jest bardzo zregionalizowany, z 81% zużycia wody występuje w 17 zachodnich stanach.
W nowej analizie przeanalizowano zapotrzebowanie na wodę do nawadniania 160 upraw, biorąc pod uwagę warunki niedoboru wody na poziomie działu wodnego. Dane dotyczące zużycia wody ważone niedoborem zostały wykorzystane do ustalenia śladu niedoboru wody dla każdej uprawy.
Indywidualne ślady upraw zostały następnie zagregowane do poziomu krajowego i połączone z danymi dotyczącymi wyboru diety z federalnego National Health and Nutrition Examination Survey, który spojrzał na wybory żywieniowe 16,800 Amerykanów.
„Nasze podejście jest nowatorskie w tym, że łączy indywidualne wybory żywieniowe z niedoborem wody ważony wpływ nawadniania dla konkretnych upraw na poziomie działu wodnego, oferując w ten sposób wgląd w dystrybucji wpływów w całej populacji”, powiedział współautor badania Greg Keoleian, dyrektor Centrum Zrównoważonych Systemów w U-M’s School for Environment and Sustainability.