ObiadPrzepisy

Sałatka wielowarzywna z fetą i pulpecikami z soczewicy

♥️ Dzisiaj obiad bezmięsny, choć nie wygląda na pierwszy rzut oka – sałatka wielowarzywna z fetą i pulpecikami z soczewicy.

Sałatka wielowarzywna z fetą i pulpecikami z soczewicy

Sałatka wielowarzywna z fetą i pulpecikami z soczewicy

⏩ Sałatka: miks sałat; ogórek zielony, szklarniowy; czerwona cebula; pomidor; cukinia; wiórki młodej marchewki; wiórki buraka.

⏩ Pulpeciki: zieloną soczewicę ugotować do miękkości w bulionie warzywnym tak, aby cała ciecz wsiąkła w soczewicę. Do jeszcze gorącej soczewicy dodać świeżo wyciśnięte ząbki czosnku, utłuczone w moździerzu ziarna kolendry i otręby owsiane Sante (lub inne, ważne jednak, aby nie były grube). Wymieszać na dość zwartą masę, odstawić do ostygnięcia. Do już letniej masy dodać jedno jajko, wymieszać, w razie potrzeby doprawić solą. Uformować kulki i wyłożyć je na blachę pokrytą pergaminem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zostawić do ostygnięcia.

🥗 Sposób podania: sałatkę polaną pesto, na nią wykładamy pulpeciki i posypujemy pokruszonym serem feta. Do dekoracji możemy użyć natki kolendry.

Pesto

Utłuczona w moździerzu świeża bazylia z gałązką świeżej mięty; szklanka prażonych nasion słonecznika; sok z cytryny; sól; pieprz; odrobina miodu; olej Trzy Ziarna (lub inny ulubiony, może być też oliwa z oliwek). Wszystko wymieszać w moździerzu na gładką masę.

Bulion warzywny

Cztery świeże, młode marchewki, cztery pietruszki, dwa małe (lub jeden duży) seler korzeniowy, dwie opalone cebule z łupiną, dwie łodygi selera naciowego, pęczek liści lubczyku, pęczek natki pietruszki, pęczek kopru, wszystko układamy do garnka, zioła obowiązujemy szpagatem, zalewamy wodę około 5cm ponad powierzchnię warzyw. Dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie.
Gotujemy na bardzo małym ogniu około dwóch godzin. Wszystko cedzimy przez drobne sito.
Bulion można spokojnie zamrozić, tak żeby był bazą do innych zup.

GrubasFit na Instagramie i na Facebooku