DietaNauka

Przyczyny otyłości

Wiele czynników wpływa na masę ciała – geny, choć efekt jest niewielki, a dziedziczność nie jest przeznaczeniem; wpływy prenatalne i wczesne życie; zła dieta; zbyt dużo oglądania telewizji; zbyt mało aktywności fizycznej i snu; oraz nasze środowisko żywności i aktywności fizycznej.

Co przechyla szalę w kierunku nadwagi?

Przyczyny otyłości są tak zróżnicowane, jak ludzie, których ona dotyka.

W najbardziej podstawowym ujęciu, otyłość pojawia się, gdy ktoś regularnie przyjmuje więcej kalorii niż potrzebuje. Organizm przechowuje te nadwyżki kalorii w postaci tkanki tłuszczowej, a z czasem przybywa dodatkowych kilogramów. Jedząc mniej kalorii niż organizm spala, waga spada. Równanie to może być jednak zwodniczo proste, ponieważ nie uwzględnia wielu czynników, które wpływają na to, co jemy, ile ćwiczymy i jak nasze ciała przetwarzają całą tę energię. Złożona sieć otacza ten, wydawałoby się podstawowy, problem.

Jakie są niektóre z czynników zwiększających ryzyko otyłości?

Geny to nie przeznaczenie

Dziedziczność odgrywa pewną rolę w otyłości, ale na ogół w znacznie mniejszym stopniu, niż wielu ludzi mogłoby sądzić. Zamiast być jedyną przyczyną otyłości, geny wydają się zwiększać ryzyko przybierania na wadze i współdziałać z innymi czynnikami ryzyka w środowisku, takimi jak niezdrowe diety i nieaktywny tryb życia. A zdrowy styl życia może przeciwdziałać tym genetycznym skutkom.

Wpływy prenatalne i postnatalne

Ważne jest również wczesne życie. Ciężarne matki, które palą lub mają nadwagę, mogą mieć dzieci, które z większym prawdopodobieństwem wyrosną na otyłych dorosłych. Nadmierny przyrost masy ciała w okresie niemowlęcym również zwiększa ryzyko otyłości u dorosłych, natomiast karmienie piersią może je obniżyć.

Niezdrowe diety

To, co stało się typową zachodnią dietą – częste, duże posiłki bogate w rafinowane ziarna, czerwone mięso, niezdrowe tłuszcze i słodkie napoje – odgrywa jedną z największych ról w otyłości. Pokarmy, których brakuje w zachodniej diecie – pełne ziarna, warzywa, owoce i orzechy – wydają się pomagać w kontroli wagi, a także zapobiegać chorobom przewlekłym.

Za dużo telewizji, zbyt mało aktywności fizycznej i snu

Oglądanie telewizji jest silnym czynnikiem ryzyka otyłości, częściowo dlatego, że ekspozycja na reklamy żywności i napojów może wpływać na to, co ludzie jedzą. Aktywność fizyczna może chronić przed przyrostem masy ciała, ale w skali globalnej ludzie po prostu nie podejmują jej w wystarczającym stopniu. Brak snu – kolejna cecha charakterystyczna zachodniego stylu życia – również staje się czynnikiem ryzyka otyłości.

Toksyczne środowisko – żywność i aktywność fizyczna

Tak jak kluczowe są indywidualne wybory w kwestii zdrowia, tak nikt nie działa w próżni. Fizyczne i społeczne środowisko, w którym żyją ludzie, odgrywa ogromną rolę w ich wyborach dotyczących jedzenia i aktywności. Niestety, w Stanach Zjednoczonych i coraz częściej na całym świecie, środowisko to stało się toksyczne dla zdrowego życia: Nieustanny i nieunikniony marketing niezdrowej żywności i słodzonych napojów. Brak bezpiecznych miejsc do ćwiczeń. Śmieciowe jedzenie sprzedawane w szkole, w pracy i w sklepie na rogu. Dodajmy to do siebie i okazuje się, że trudno jest jednostkom dokonywać zdrowych wyborów, które są tak ważne dla dobrej jakości życia i zdrowej wagi.

Otyłość i jej przyczyny na wiele sposobów wplecione zostały w tkankę naszego społeczeństwa. Aby je skutecznie rozplątać, potrzebne jest wieloaspektowe podejście, które nie tylko daje jednostkom umiejętności dokonywania zdrowszych wyborów, ale także ustanawia politykę i infrastrukturę, które wspierają te wybory.

GrubasFit na Instagramie i na Facebooku