DietaNauka

Odchudzanie – powszechne mity

Uważaj na wielkość porcji i tłuszcze nasycone

Jeśli pilnujesz swojej wagi, lepiej uważać na wielkość porcji produktów, które lubisz. Duża porcja ziemniaków lub makaronu, podana z masłem o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych, kwaśną śmietaną lub kremowymi sosami nie pomoże Ci schudnąć.

Podobnie, aby przybrać na wadze, musisz regularnie spożywać więcej energii niż potrzebuje Twój organizm. Pokarmy wysokowęglowodanowe mają około połowę mniej energii niż pokarmy wysokotłuszczowe. Wybierając pokarmy wysokowęglowodanowe, takie jak ziarna i płatki zbożowe, najlepiej wybierać produkty pełnoziarniste. Wypełnią Cię one błonnikiem i zapewnią dodatkowe korzyści zdrowotne.

Diety niskowęglowodanowe – zagrożenia

Istnieje wiele rodzajów diet niskowęglowodanowych – Paleo, Atkins, South Beach i Keto to tylko niektóre z nich. Wszystkie te diety ograniczają ilość spożywanych węglowodanów, aby zmusić organizm do wykorzystania białka i tłuszczu jako paliwa.

W krótkim okresie czasu, diety o bardzo niskiej zawartości węglowodanów mogą spowodować większą utratę wagi niż diety o wysokiej zawartości węglowodanów. Jednak w dłuższej perspektywie różnice w utracie wagi wydają się być minimalne.

Diety o bardzo niskiej zawartości węglowodanów mogą być niezdrowe, ponieważ węglowodany są preferowanym źródłem paliwa dla naszych ciał, aby mogły efektywnie pracować (zwłaszcza dla mózgu). Jeśli ograniczymy węglowodany, nasz mózg może czuć się nieco niewyraźnie, a my możemy doświadczać większych niż zwykle wahań nastroju.

Ponadto, diety te zwiększają ryzyko wystąpienia problemów z nerkami z powodu konieczności przetwarzania dużej ilości białka (o wiele więcej niż 15-25 procent energii zalecane w celu zmniejszenia ryzyka choroby).

A poprzez eliminację dużych grup warzyw, owoców i ziaren, diety te również zwiększają ryzyko niedoborów mikroelementów i zaparć z powodu niskiej zawartości błonnika.

GrubasFit na Instagramie i na Facebooku