Odchudzanie – powszechne mity

Bilansowanie potrzeb energetycznych

Nasze potrzeby energetyczne różnią się w zależności od takich czynników jak:

  • Wiek
  • Wielkość ciała
  • Płeć
  • Aktywność fizyczna
  • Uwarunkowania genetyczne
  • Ciąża/karmienie piersią

Ważną rzeczą jest zrównoważona dieta – spożywanie wystarczającej ilości pokarmów wysokiej jakości, bogatych w składniki odżywcze.) Istotne jest również ograniczenie ilości pokarmów ubogich w składniki odżywcze i o dużej gęstości energetycznej, aby zachować zdrową wagę.

Jeśli jesz więcej energii (kilodżuli) niż zużywasz, przybierzesz na wadze, niezależnie od tego, czy te kilodżule pochodzą z tłuszczów, węglowodanów czy białek.

Istnieje wiele powszechnych błędnych przekonań na temat kontroli wagi – obalmy osiem z nich.

Węglowodany nie powodują tycia

Węglowodany są preferowanym przez organizm źródłem energii. Zjedzenie ziemniaka, miski makaronu lub jakiegokolwiek innego rodzaju pokarmu bogatego w węglowodany nie sprawi, że automatycznie przytyjesz. W rzeczywistości australijskie wytyczne dietetyczne zalecają, aby 45-65 procent energii pochodziło z węglowodanów.

GrubasFit na Instagramie i na Facebooku