DietaNauka

Odchudzanie – powszechne mity

Nie ma magicznej mikstury odchudzającej

Istnieje wiele niezdrowych błędnych przekonań na temat utraty wagi. Nie ma magicznych pokarmów ani sposobów łączenia pokarmów, które roztopią nadmiar tkanki tłuszczowej. Aby zmniejszyć swoją wagę, wprowadź małe, osiągalne zmiany w swoim stylu życia.

Jeśli masz nadwagę, najlepszym sposobem na utratę i utrzymanie wagi w dłuższej perspektywie jest zmiana sposobu odżywiania i zwiększenie poziomu aktywności fizycznej.

Zrozumienie energii pochodzącej z żywności

Kiedy jemy, nasze ciała otrzymują różne składniki odżywcze. Są to witaminy, minerały, przeciwutleniacze i energia pochodząca z makroskładników odżywczych – węglowodanów, białka i tłuszczu.

Alkohol również dostarcza energii, jednak nie jest on niezbędny do życia, więc nie jest uważany za prawdziwy makroskładnik odżywczy.

Kalorie/kilodżule w pożywieniu

W Australii, kilodżule (kJ) są używane do pomiaru ilości energii w żywności lub napoju. (Kalorie (cal) i kilokalorie (kcal) są inną miarą energii i są nadal używane w niektórych krajach, takich jak Polska czy choćby USA).

Każdy z makroskładników odżywczych dostarcza inną ilość energii na gram:

  • Węglowodany = 16kJ (3.8kcal)
  • Białko = 17kJ (4.1kcal)
  • Tłuszcz = 37kJ (8.8kcal)
  • Alkohol = 29kJ (6.9kcal)

Tłuszcz i alkohol dostarczają znacznie więcej energii na gram niż białko i węglowodany – 35g kromka chleba ma około 360kJ (86kcal), podczas gdy 35g masła ma 1062kJ (253.8kcal) energii (prawie trzy razy więcej niż kromka chleba!).

Nie znaczy to, że tłuszcze nie stanowią części odżywczej diety, ponieważ tak jest. Ważny jest rodzaj i ilość spożywanego tłuszczu.

GrubasFit na Instagramie i na Facebooku