Diety niskowęglowodanowe są nie tylko dobre dla planety, ale i zdrowsze
Nowe badanie analizujące ślad węglowy tego, co ponad 16.000 Amerykanów zjada w ciągu dnia, ma dobrą wiadomość dla świadomych ekologicznie konsumentów: diety, które są bardziej przyjazne dla klimatu, są również zdrowsze.
Badanie, przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Michigan i Tulane University, jest pierwszym, które porównuje wpływ na klimat i wartość odżywczą amerykańskich diet przy użyciu rzeczywistych danych o tym, co Amerykanie mówią, że jedzą.
Praca została opublikowana online Jan. 29 w American Journal of Clinical Nutrition.
„Mamy nadzieję, że te wyniki pomogą społeczeństwu i decydentom politycznym uznać, że poprawa jakości diety może również pomóc środowisku”, powiedział współautor badania Martin Heller z U-M Center for Sustainable Systems w School for Environment and Sustainability.
„Ludzie, których dieta miała niższy ślad węglowy, jedli mniej czerwonego mięsa i nabiału, które przyczyniają się do większej części emisji gazów cieplarnianych i są bogate w tłuszcze nasycone, a spożywali więcej zdrowej żywności, takiej jak drób, pełne ziarna i białka pochodzenia roślinnego” – powiedział główny autor Diego Rose, profesor żywienia i bezpieczeństwa żywnościowego w Tulane University’s School of Public Health and Tropical Medicine.
Ponieważ produkcja żywności w znacznym stopniu przyczynia się do zmian klimatycznych, badacze starali się dowiedzieć więcej o wpływie codziennych wyborów żywieniowych Amerykanów. Zbudowali obszerną bazę danych o emisji gazów cieplarnianych związanych z produkcją żywności i połączyli ją z dużą federalną ankietą, w której pytano ludzi o to, co jedli w ciągu 24 godzin.