Czy powinieneś spróbować diety keto?
Inne potencjalne zagrożenia keto obejmują te:
- Niedobór składników odżywczych. „Jeśli nie jesz szerokiej gamy warzyw, owoców i ziaren, możesz być narażony na niedobory mikroelementów, w tym selenu, magnezu, fosforu oraz witamin B i C” – mówi McManus.
- Problemy z wątrobą. Przy tak dużej ilości tłuszczu do zmetabolizowania, dieta może pogorszyć istniejące schorzenia wątroby.
- Problemy z nerkami. Nerki pomagają metabolizować białko, a McManus mówi, że dieta keto może je przeciążyć. (Obecnie zalecane spożycie białka wynosi średnio 46 gramów dziennie dla kobiet i 56 gramów dla mężczyzn).
- Zaparcia. Dieta keto jest uboga w pokarmy włókniste, takie jak ziarna i rośliny strączkowe.
- Zamglone myślenie i wahania nastroju. „Mózg potrzebuje cukru ze zdrowych węglowodanów, aby funkcjonować. Diety niskowęglowodanowe mogą powodować dezorientację i drażliwość” – mówi McManus.
Te zagrożenia sumują się – więc upewnij się, że porozmawiasz z lekarzem i zarejestrowanym dietetykiem, zanim kiedykolwiek spróbujesz diety ketogenicznej.
A co z innymi dietami?
Popularne diety niskowęglowodanowe (takie jak Atkins czy Paleo) modyfikują prawdziwą dietę keto. Ale wiążą się one z tym samym ryzykiem, jeśli przesadzisz z tłuszczami i białkami, a wyłączysz węglowodany. Dlaczego więc ludzie podążają za tymi dietami? „Są wszędzie, a ludzie słyszą anegdotycznie, że działają” – mówi McManus. Teorie dotyczące krótkoterminowego sukcesu diety low-carb obejmują niższy apetyt, ponieważ tłuszcz spala się wolniej niż węglowodany. „Ale znowu, nie wiemy o długim okresie”, mówi. „A jedzenie restrykcyjnej diety, bez względu na plan, jest trudne do utrzymania. Po wznowieniu normalnej diety, waga będzie prawdopodobnie powracać.”