DietaNauka

Czy muszki-owocówki mogą tyć?

Aby dowiedzieć się, czy cukier lub słodki smak żywności spowodował zmiany smaku, badacze karmili muchy dietą podobną do sztucznie słodzonej sody dietetycznej. Tylko pliki jedzące prawdziwy cukier straciły zdolność do odczuwania słodkiego smaku.

„Wiemy, że jest to coś konkretnego o cukrze w diecie, która sprawia, że tracą smak”, powiedział Dus.

Naukowcy zidentyfikowali cząsteczkę transferazy O-GlcNAc, czujnik cukru znajdujący się w kubkach smakowych much, który śledzi, ile cukru jest w komórkach. O-GlcNAc transferaza została wcześniej powiązana z chorobami związanymi z otyłością, takimi jak cukrzyca i choroby serca u ludzi.

Manipulowano również komórkami smakowymi much, tak że nawet na diecie wysokocukrowej nie traciły one smaku, a muchy nie przejadały się pomimo dużej ilości cukru.

„Oznacza to, że zmiany w smaku, przynajmniej u muszek, są dość istotne w napędzaniu nadmiernej konsumpcji i przybierania na wadze”, powiedział Dus. „Czy zmiany w smaku odgrywają również rolę w nadmiernej konsumpcji, którą widzimy, gdy ludzie i inne zwierzęta znajdują się w środowiskach żywnościowych o wysokiej zawartości cukru?”.

Współautor badania Anoumid Vaziri, doktorant w laboratorium Dusa, powiedział, że odkrycia „nie tylko rzucają światło na zależne od diety cukrowej mechanizmy neuronalne objadania się i otyłości, ale zapewniają platformę do badania podstawowych mechanizmów molekularnych, które napędzają zmiany w aktywności neuronalnej.”

Więc co to oznacza dla ludzi, którzy mają nadwagę, stosują dietę lub czują się uzależnieni od cukru? Jest możliwe, że w dłuższej perspektywie, lek lub inna interwencja, która koryguje dietetyczną słodycz i zachowuje słodkie uczucie smaku, może kiedyś pomóc ograniczyć otyłość i związane z nią choroby przewlekłe. Ale to jest odległe o wiele lat, powiedział May.

Co ważniejsze, jeśli ludzie reagują w ten sam sposób jak muchy, badania sugerują, że zmiana ilości cukru w diecie może pomóc regulować nasze spożycie żywności, Dus powiedział. Duża część cukru, który jemy, jest ukryta w przetworzonej żywności i ważne jest, aby ograniczyć ją do minimum, dodała.

„Myślę, że jeśli spróbujesz utrzymać cukry dodane z diety, prawdopodobnie będziesz całkowicie w porządku, nie będziesz miał problemów ze zmianą smaku i przejadaniem się”, powiedział May. „Wszyscy z nas starają się unikać cukrów dodanych. To jest ważne.”

Dus powiedział, że przyszłe badania będą badać wpływ cukru na obwody nagrody w mózgu, aby dowiedzieć się, co powoduje objadanie się i jak cukier zmienia mózg na poziomie molekularnym.

GrubasFit na Instagramie i na Facebooku