Badacze zdołali zahamować przybieranie na wadze
Proces, który ma związek z pojawianiem się nadwagi, został odkryty przez naukowców. Według wyników badań przeprowadzonych na myszach, pod wpływem diety bogatej w tłuszcze, mitochondria obecne w komórkach tłuszczowych ulegały fragmentacji, co ograniczało ich zdolności metaboliczne. Mechanizm ten jest kontrolowany przez gen, którego „wyłączenie” pozwalało gryzoniom uniknąć skutków tłustej diety.
Alan Saltiel, jeden z autorów badania, zauważył: „Nadmierna podaż kalorii związana z obżarstwem może sprzyjać przyrostowi masy ciała. Prowadzi również do szeregu procesów metabolicznych, które zmniejszają wydatkowanie energii, pogłębiając problem nadwagi”.
Naukowcy odkryli, że ten proces jest kierowany przez działanie pojedynczego enzymu o nazwie RaIA. Enzym ten pełni wiele funkcji, w tym wspomaga rozpad mitochondriów w przypadku ich nieprawidłowego działania. Dieta bogata w tłuszcze zwiększa aktywność tego enzymu, co zakłóca normalne funkcjonowanie mitochondriów i prowadzi do ich fragmentacji, co z kolei powoduje zaburzenia metaboliczne związane z nadwagą.
Aby zbadać, czy brak RaIA wpływa na procesy metaboliczne u myszy, badacze usunęli gen odpowiedzialny za produkcję tego enzymu. Masa ciała myszy poddanych terapii nie rosła, nawet przy podawaniu im diet wysokotłuszczowych.
Naukowcy zauważyli, że niektóre białka, na które wpływa RaIA u myszy, są podobne do ludzkich białek związanych z nadwagą i insulinoopornością. Sugeruje to, że mechanizmy prowadzące do nadwagi u ludzi i zwierząt mogą być podobne.
Saltiel wyjaśnił: „Zrozumienie tego mechanizmu przybliża nas do opracowania skierowanych terapii, które mogą zapobiegać nadwadze i związanych z nią zaburzeniom metabolicznym. Dopiero zaczynamy poznawać złożoność metabolizmu tej choroby, ale perspektywy na przyszłość są obiecujące”.